Specificera tydligt arbetsuppgifterna
En anställd är skyldig att utföra sina arbetsuppgifter enligt anställningsavtalet. Man måste skriftligt informera den anställda om vilka arbetsuppgifterväntas utföra. Otydliga formuleringar kan leda till skilda uppfattningar om vad en arbetsuppgift innefattar. Därför är det viktigt att arbetsgivaren är tydlig på den här punkten.
Vad händer om man inte har ett anställningsavtal
I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.
Konkurrensförbud
Naturligtvis har de anställda en lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren. Det kan dock ändå vara bra att skriva in att en anställd inte får bedriva konkurrerande verksamhet medan anställningen pågår eller utnyttja kunskaper om företaget om den anställde byter arbetsgivare eller startar ett eget företag (till exempel inom ett år). Begränsningen får enligt avtalslagen inte vara längre än nödvändigt.
Tystnadsplikt
Tystnadsplikten innebär att en anställd inte får lämna ut eller utnyttja information som kan skada arbetsgivaren. Tystnadsplikt kan exempelvis handla om vilka som är företagets kunder eller hemliga tillverkningsmetoder. Detta gäller även om det inte står något om tystnadsplikt i avtalen.
Inom vissa yrkeskårer förekommer särskilt stränga krav på tystnadsplikt. Denna bör du i så fall beskriva i anställningsavtalet. Särskilt ett villkor om att tystnadsplikten gäller även efter anställningstidens slut kan vara lämpligt att ta in i anställningsavtalet.
Anställningsform
Enligt LAS – lagen om anställningsskydd finns det endast två typer av anställningsformer: