Skattedeklaration
Med skattedeklaration menas dock den deklaration av moms, arbetsgivaravgifter och skatt som företag gör månadsvis, kvartalsvis eller en gång per år. Till vardags kallas de oftast för momsdeklaration. Den är helt separat från inkomstdeklarationen, även i de fall då den görs årsvis.
Vad är en arbetsgivardeklaration?
Arbetsgivardeklaration är något som alla företagare med minst en anställd måste fylla i. En arbetsgivardeklaration ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Bruttolön, arbetsgivaravgifter, utgifter i arbetet, och förmåner är det som b.la. ingår.
Det här ska ingå i arbetsgivardeklarationen
Bruttolönen är alltså den lön till den anställde innan allt har dragits bort. Här ingår alla ersättningar och löner, även milersättningen som är en skattepliktig del och traktamenten för att nämna några exempel. Förmåner är det som företaget förser den anställde med men som denne använder privat också.
Vissa yrkesgrupper har rätt att få lättnader i skatten för att deras egna verktyg, bilar eller annat används i tjänsten. Skatteverket kan förse med rätt skattesats som ska användas. Dock måste utgifterna motsvara minst tio procent av bruttoersättningen för den anställde för att en skattelättnad ska kunna vara giltig.
Arbetsgivaravgifter beror på hur många år den anställde är. Här handlar det om två kategorier: de som är födda mellan 1950 och 1989, och de som är födda 1990 och senare. Det året som en anställd fyller 66 år behöver du dock bara betala ålderspensionsavgift.